Akár 30% kedvezmény a poszterek
12 995 Ft feletti megrendelésekre érvényes.
Ideje újrafesteni?

Ideje újrafesteni?

Okos és egyszerű módja annak, hogy új életet és érzést adjon a helyiségnek, ha új falfestékkel újrafesti. Egyrészt a szoba kialakítása újnak tűnik, miközben a régi foltok és egyéb hiányosságok eltűnnek, másrészt olyan változást visz végbe, amely átalakítja a régit és unalmasat, friss és modernizált érzetűvé.

1. Ne elégedjen meg a festékmintákkal - tesztelje a festékválasztékot!
Ki ne követte volna el azt a hibát, hogy egy kis festékmintát kölcsönzött egy színskálából, és később úgy találta, hogy a fal színe nem hasonlít a bolti mintára? Nos, valószínűleg mindannyian jártunk már így. Kérjen a boltból inkább egy kis dobozzal mintát a festékből, és szánjon időt arra, hogy lefesse a fal egy kis részét, amelyet le akart festeni. Így sokkal közelebb kerül az igazihoz, és jobb döntést hozhat arról, hogy a színskála színe valóban az lesz-e, amibe beleszeretett, amikor meglátta a boltban.

Jotun Color chart

Jotun Color Chart 2021

 

2. A fal színe különböző fényviszonyok között megváltozik
Ez különösen zavaró lehet például a szürke világos árnyalatai esetén. Egy üzlet fényes kivilágításában a világosszürke árnyalat kiegyensúlyozottnak és sárgásnak tűnhet, míg otthon a falon a szobában lévő fénytől és fényviszonyoktól függően akár kék vagy lila lehet. A lakás árnyékos részén lévő szoba falának színe teljesen más érzetet adhat, mint ugyanaz a szín a lakás napsütötte részén lévő szoba falán. Ez változhat a napszaktól függően is, a napsütéses reggeltől a nyugodt estéig. Ezért próbaként fesse le a fal megfelelő felületét, és tanulmányozza a változásokat a nap folyamán, és ugyanazon helyiség különböző falain is, hogy teljesen biztos legyen abban, hogy a megfelelő árnyalatot választja.

3. Tervezze meg az egészet
Ne felejtse el, hogy az újonnan festett falakat kombinálni kell a bútorokkal és a szoba többi részével. A régi dolgai vajon illenek az új falfestékhez, vagy talán új bútorok vásárlásán gondolkodik? Ha meghagyja a régi bútorokat, akkor gondoljon arra, hogy az új színnel kombinálja, vagy akár kicseréli a bútorok egy részét vagy a meglévő textíliákat. És ne feledkezzen meg a padlóról!

4. Szerezzen ötleteket
Jó módja annak, hogy világos képet kapjunk arról, mi lesz a végeredmény, hogyha újrafestjük, ha inspiráló képekkel kezdjük. Tudja meg, hogy mások mit csináltak, hogyan jártak el, és mentsen el szép képeket az Önnek tetsző eredményekről. A Pinterest nagyszerű inspirációs forrás lehet, ahol gyorsan és egyszerűen megtalálhatja azt, amit keres. Ha oktató videókat keres, vagy kérdései vannak az anyagokkal és az eszközökkel kapcsolatban, akkor a YouTube a legjobb forrás, ahol videókat nézhet, és tippeket kaphat arról, hogyan jártak el mások, amikor csináltak valamit.

5. Berendezni egy pillanat alatt vagy hosszabb ideig?
Az újrafestés meglehetősen igényes folyamat lehet, ha nagy a szoba. Egyrészt a tényleges festés időbe telik, amely a körülményektől függően gyakran több réteget is igényel, másrészt előfordulhat, hogy le kell takarni vagy el kell mozdítani a bútorokat. Ez is pénzbe kerül, a festés biztosan nincs ingyen.

6. A minőség a mennyiség felett
Persze, elmehet a diszkontüzletbe, és nagy mennyiségű olcsó festéket vásárolhat, de a minőség gyakran másodlagos. Válassza a minőséget a felhasználásnak megfelelően. Ha gyorsan le akarja festeni a tetőt vagy a falakat a garázsban, akkor egy olcsóbb festék is tökéletes lesz, de ha a beltérben a mennyezetet és a falakat festi, akkor azt javasoljuk, hogy válasszon olyan minőségi festéket, amely tartós lesz, hogy elkerülje az elhasználódást, az, érdességet és a felrepedezéseket. A túl gyenge minőségű festékkel fennáll annak a kockázata, hogy meg kell ismételnie a munkát és néhányszor még festeni kell, ami sokkal drágább lehet, mintha eleve a minőségi festéket választotta volna. Kérdezzen bátran a festékboltban, de ne az alacsony ár alapján válasszon - válassza a festéket a minőség és a felhasználás alapján!

7. Írja fel és mentse el a színkódokat
Szinte minden szín, amelyet ma vásárol, tört szín, ami azt jelenti, hogy más színnel keverik, hogy melegebb vagy hűvösebb árnyalatot adjanak. Az -Y utótagú színkódok meleg árnyalatúak, míg az -N utótagú színkódok semleges árnyalatúak, amelyek a hideg oldal felé hajlanak. Ezt fontos szem előtt tartani, amikor festéket választ a szobákhoz, de akkor is, ha többet kell rendelnie, vagy később szeretne több festéket hozzátenni. Jó ötlet lefényképezni a címkét a dobozon lévő színkóddal, és ha lehetséges, tegye el a festékesdobozt későbbre.

8. A felület lefestése
Ha biztosítani akarja, hogy sima és szép falfelületet kapjon az újrafestés során, figyeljen az alaprétegre. Gyakran vannak nyomok, apró sérülések a tapétán, a képektől eredően szögek vagy csavarok lyukai, és egyéb dolgok, amelyek egyenetlenségeket okoznak a felületen. Csiszoljon és gletteljen! Vásároljon egy kis tubus glettet, és töltse ki a hiányokat glettel és glettelő szerszámmal. Csiszolja le a felületet, hogy sima legyen, mielőtt elkezdené festeni, hogy tökéletesen egyenletes legyen.

9. Matt vagy fényes
A festék fényességét általában egy 1-től 100-ig terjedő skálán adják meg. Az alacsony számok mattak, a magasak pedig fényesek. A mennyezet és a falak festésénél általában a kissé tompább festéket részesítik előnyben, míg a fényesebb festék jó a konyhához és a nedves helyiségekhez, mivel a fényesebb festéket könnyebb letörölni. Amikor a beltérben, a nappaliban és a hálószobában festik a falakat, a 7 a gyakori fényességi szám.

10. Használjon jó ecsetet vagy hengert
Annak érdekében, hogy a festés gyors és zökkenőmentesen legyen, és a legjobb eredmény érdekében, fontos a megfelelő eszköz. A megfelelő típusú ecset és a kiváló minőségű henger gyorsítja a munkát, és szép végeredményt ad. A rossz ecsetek viszont hatékonytalanná teszik a munkát, egyenetlen eredményt adnak, és esetleg az ecset szőrszálai is leválhatnak és beleragadhatnak a falon lévő festékbe. Kérdezze meg a festékboltot, hogy melyik eszköz felel meg legjobban az Ön festéktípusának és a körülményeknek.

11. Törekedjen a tökéletességre
Az újrafestés elsőre egyszerű folyamatnak tűnhet, de egy idő után nehéz feladattá válhat. De soha ne elégedjen meg a tökéletesnél kevesebbel! Nem fogja megbánni. Könnyebb alaposnak lenni és az elejétől fogva így csinálni, mint újrakezdeni. Ezért legyen nagyon óvatos a színválasztásnál, és alaposan tesztelje a festéket, és hagyja, hogy a színválasztási folyamatba belemerüljön, és ez kellő ideig tartson. Kísérletezzen, nézze meg különböző fényviszonyok között, és hagyja, hogy ezt fel is tudja dolgozni. A munka megkezdése után ügyeljen arra is, hogy ne fessen túl gyorsan vagy hanyagul. Ha két vagy három rétegre van szükség, akkor kezdéskor ne fessen túl keveset. Ne felejtsen el nedves a nedvesen módon festeni és az egyik oldalról a másik felé festeni. Ne kezdje el a festést egyszerre két különböző irányból, ha több falat is kell festeni, egyszerre csak egy falat csináljon meg. Ha utólag felfedezi, hogy rendetlenül csinálta, mert siettette a folyamatot, soha nem lesz teljesen elégedett.

Sok szerencsét!